Mary Bennets zoektocht naar liefde wordt het onderwerp van een nieuwe 10-delige BBC-serie. The Other Bennet Sister, naar de gelijknamige roman van Janice Hadlow, volgt het leven van het minst populaire Bennet-zusje uit Pride and Prejudice na het fortuinlijke huwelijk van haar oudere zussen Jane en Elizabeth.

In The Other Bennet Sister (te koop bij Bol.com) is Mary nog altijd Mary – ongemakkelijk in de omgang, prekerig, een betweter en een vreselijke zangeres. Haar eigen moeder ziet haar nauwelijks staan, net als iedereen in Meryton. Dan besluit ze het heft in eigen hand te nemen. De serie neemt als uitgangspunt dat, als het om de zussen Bennet gaat, de meesten van ons meer op Mary lijken dan op de andere zussen.

Het script van The Other Bennet Sister

Het script van The Other Bennet Sister wordt geschreven door Sarah Quintrell, die eerder in verschillende Britse series acteerde (zoals Call the Midwife en Doctor Who) en prijswinnende dramaproducties schreef voor onder andere Channel 4. Over The Other Bennet Sister zegt zij:

Ik vind het geweldig om het verhaal te vertellen van Mary – de andere Bennet-zus – die onderzoekt wat het betekent om volwassen te worden als je een vreemde eend in de bijt bent. Het is een genot om Janice Hadlows briljante variatie op zo’n geliefde klassieker te mogen verfilmen (…) Toen ik opgroeide (als een ongemakkelijke, angstige tiener, die alles verkeerd deed…) keek ik naar de prachtige Austen-verfilmingen van de BBC. Hier droomt elke schrijver van, en ik kan niet wachten om dit prachtige verhaal op het scherm te brengen – niet in de laatste plaats voor alle Mary’s die er zijn.

Het is 29 jaar geleden dat Pride and Prejudice voor het eerst te zien was op de BBC. Lindsay Salt, directeur Drama van de BBC, zegt dat het ontzettend spannend is om weer terug te keren naar de wereld van Jane Austen en zelfs verder te gaan:

Dit keer in de voetsporen van de andere Bennet-zus, Mary. We zijn verliefd geworden op Sarah’s bewerking omdat het een echt underdogverhaal is vol warmte, humor en charme, en een kans om Austen op een speelse, originele en oprechte manier te verkennen.

Wat we nog niet weten over dit Bennet-zusje

BBC heeft productiemaatschappij Bad Wolf (o.a. His Dark Materials) opdracht gegeven om The Other Bennet Sister te produceren. Wie de hoofdrol gaat spelen, wie gaat regisseren en wanneer we de serie kunnen zien, is allemaal nog niet bekend. Met het Austen-jubileumjaar 2025 in het vooruitzicht, kunnen we aannemen dat de serie volgend jaar vertoond zal worden.

Andere serie: Miss Austen

L-R: Rose Leslie, Keeley Hawes, Mirren Mack en Jessica Hynes. (Foto: Robert Viglasky)

En dan hebben we nog een serie om naar uit te kijken: Miss Austen, naar het gelijknamige boek van Gill Hornby (te koop bij Bol.com). Over die serie is al veel meer bekend. De BBC heeft Miss Austen al in december 2023 aangekocht. In vier afleveringen volgen we Cassandra Austen, die aan het eind van haar leven een groot deel van de brieven van haar zus Jane verbrandt. In Gill Hornby’s verhaal krijgen we eindelijk antwoord op de vraag: waarom deed ze dat?

De opnames voor Miss Austen gingen al in november 2023 van start. Mogelijk wordt de serie dit najaar uitgezonden, maar het kan ook zijn dat de BBC wacht tot het jubileumjaar. Wij kunnen ieder geval niet wachten: niet alleen het verhaal, maar ook de cast is prachtig. Zo wordt Cassandra Austen gespeeld door Keeley Hawes (The Durells, Wives & Daughters, Bodyguard) en speelt ook Leslie Rose (Game of Thrones) een belangrijke rol.

Gerelateerde berichten