Volgend jaar opent 8 College Street in Winchester, het huis waar Jane Austen in 1817 overleed, voor het eerst zijn deuren voor het publiek. In juni, juli en augustus is het huis twee dagen per week, op woensdag en zaterdag, geopend. Kaartverkoop is inmiddels gestart (en gaat hard!).

Tot voor kort was 8 College Street in gebruik als woning en konden Austen-liefhebbers alleen de buitenkant bezichtigen. In de zomer van 2025 – het jaar waarin we Janes 250ste geboortedag vieren – kun je voor het eerst binnenkijken in de kamers waar ze haar laatste dagen doorbracht.

Jane stierf hier op 18 juli 1817. Ze werd op 24 juli begraven in Winchester Cathedral.

Tentoonstelling

Het gebouw is eigendom van Winchester College, een jongensinternaat waar ook 8 van Jane Austens neefjes naar school gingen. De school richt hier voor het Austen-jubileumjaar een tentoonstelling in over Jane Austens connectie met Winchester, met onder andere een speciaal hiervoor gemaakte film en voorwerpen uit de collectie van de school.

En in de Treasury, het museum van Winchester College, worden vanaf mei 2025 onder andere eerste drukken van Janes werk en manuscripten van haar en familieleden tentoongesteld.

Kaartverkoop

De ticketverkoop voor een bezoek aan 8 College Street is deze week van start gegaan. Je kunt jouw tickets bestellen op de website van Winchester College. Gelukt? Laat in de comments weten of je gaat!

(c) Foto: Karin Quint